Fika hade vi med oss.

Fin utsikt men lite för mycket träd i vägen 👍😉

Vi gjorde den här utflykten en gång för 30 år sedan också visade det sig när jag kollade
bland våra bilder 😮🙄👍 Kanonen är sig lik.

En av oss var ju i alla fall yngre på den tiden ……

Fanns igen gammal bild av mig vid kanonen.

Kanonen På Rävåskullen: En Symbol För Karlskogas Historia

I hjärtat av Karlskoga, stolt tronande på toppen av Rävåskullen, står en monumentalt stor kanon med 28 cm kaliber. Detta är inte bara ett vanligt krigsmonument, utan en symbol för både stadens industrihistoria och landets marina försvar.

Kanonen är ett av de största exemplar som tillverkats av Bofors. Ursprungligen var den en av de fyra huvudkanoner på pansarskeppet ”Sverige”, ett mäktigt fartyg som spelade en viktig roll i den svenska flottan.

Pansarskeppet ”Sverige” var resultatet av en nationell insamling år 1912, där svenska folket bidrog med totalt 17,1 miljoner kronor. Skeppet tjänade som en stolt symbol för den svenska marina styrkan och bidrog till att skydda landets gränser under flera decennier.

På 1960-talet skrotades dock pansarskeppet ”Sverige” och den mäktiga kanonen donerades till Karlskoga kommun. I samband med stadens 400-årsjubileum 1986, beslutade man att restaurera kanonen och placera den på Rävåskullen, där den nu blickar ut över staden.

Denna kanon är mer än bara en rustning från ett förgånget krigsskepp. Den representerar Karlskogas djupa band till försvarsindustrin, dess roll i landets historia och den stolthet som invånarna har för sitt arv. Kanonen på Rävåskullen är en viktig påminnelse om det förflutna och ett viktigt inslag i stadens identitet.