Mera Berlin, denna gången är märklig kyrka.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche är en minneskyrka. Kyrkan uppfördes 1891–1895 till minne av Wilhelm I. Den 23 november 1943 förstördes kyrkan vid en bombräd under andra världskriget och har sedan dess varit en bevarad ruin. Under sin storhetstid mätte kyrkans torn hela 113 m i höjd och var då en av Berlins högsta byggnader.

Den här kyrkoruinen med dess nya kyrka såg vi nästan dagligen och var lika fascinerade över varje gång. Berlinarna kallar originalkyrkan för ”den brutna tanden” och de två moderna delarna för ”läppstiftet och puderdosan”.

Den nya kyrkan ser inget ut från utsidan på dagen men inifrån när ljuset ligger på och från utsidan när ljuset är tänt i kyrkan på kvällen.

Kyrkan är ett populärt turistmål och den nya kyrkan har blivit utnämnd till världens åttonde unikaste kyrka. Detta för att den till skillnad från vanliga kyrkor är åttakantig samt att dess blåtonade glas ger ett mycket besynnerligt ljus under dagen.
I sin glans dagar!