I 13 dagar funderade vi på vad detta kunde vara för maträtt och hur det smakade. Sedan beställde jag in en tallrik till lunch och sedan ångrade vi oss alla fyra att vi inte provat tidigare.
Gôr gôtt
Arancini är en maträtt från Sicilien, friterade bollar av ris, fyllda med till exempel kött, mozzarella, skinka, svamp eller annat. Namnet kommer sig av dess utseendemässiga likhet med apelsiner, arancia på italienska.
Jo då, helt rätt, som jag också minns det. Men jag vill också minnas att det var det var Montalbanos hushållerska Adelina som lagade de allra bästa, enligt Montalbano. Sicilien är aldrig fel, solen, havet, maten, omgivningarna …
Det låter kul – när åker vi? Vill minnas att arancini var en favoriträtt för kommissarie Montalbano. Var det inte just det han beställde när han satt på sin favoritrestaurangs veranda alldeles vid havet och med utsikt över Medelhavet. Kan det stämma?
Rätt på båda. Är mycket god men krånglig tillverkning. Av den anledning har det inte varit aktuellt att prova och laga hemma, vi får åka till Sicilien istället!
Tack för både bilder och förklaringen. Ser gott ut men verkar omständlig att ”tillverka”.