Inför att kvalet till HockeyAllsvenska startar idag har Hudiksvall gjort en stor intervju med Richard.

Stor intervju: Möt HHC:s assisterande tränare

15 mars 2023 17:00

Det återstår fortfarande några dagar innan HHC kliver in i slutspelet.

Då satte sig Sporten ner med assisterande tränaren Richard Lindelöf.

23-åringen pratar bland annat om den egna raketkarriären, den tunga helgen i Stockholm och framtiden.

För nästan exakt ett år sedan satte sig Sporten ner med Dennis Hall, huvudtränare i Hudiksvalls HC, för en längre intervju. Precis som nu väntade laget på att få kliva in i semifinalspelet.

Nu är det alltså assisterande tränaren Richard Lindelöf som får sköta snacket.

När Sporten kommer till Holmen Center är det fortfarande några spelare och just Richard Lindelöf som är kvar ute på isen. Tisdagsträningen har pågått lite längre än vanligt då man fokuserat på special teams.

Richard Lindelöf gör sin andra fulla säsong som assisterande tränare i HHC.

Det över två veckors långa uppehållet ger onekligen tid för att slipa på detaljer.

– Ja, vi hinner verkligen gå igenom spelidén igen. Det är bra, på så sätt är det skönt med ett uppehåll, säger Richard Lindelöf en stund senare.

– Men det är klart att det är speciellt. Nu vill man ju bara ha matcher. Samtidigt, nu ser man ju på andra lag att de har massa skador. I längden så tror jag att det här gynnar oss.

Hur har uppehållet sett ut så här långt då?

– Vi har som sagt gått igenom spelidén igen. Vi har tränat på olika spelstarter och försökt spela mycket. Det stora fokuset har varit på vårt grundspel helt enkelt, plus special teams då.

Därefter tar vi det helt enkelt från början. Hur hamnade Richard Lindelöf, som fyller 24 år i slutet av april, på tränarspåret?

– När jag spelade hockey själv så valde jag att gå grundkursen som tränare. Så när jag spelade i Hallsbergs J18 så hjälpte jag till med ett U15-lag samtidigt.

Det är efter tisdagsträningen som Sporten sätter sig ner med Richard Lindelöf för en längre intervju.

Upprepade hjärnskakningar bromsade sedan upp den egna spelarkarriären. Även om han säsongen 2018/2019 drog över till USA för att spela där.

– Men jag åkte på en hjärnskakning där också, min sjätte. Så då åkte jag hem igen. Jag hade säkert kunnat spela, för ingen har varit jättekraftig så.

– Men man läser ju artiklar om hockeyspelare som inte kan leka med sina barn på grund av hjärnskakningar… när man inte ens lever på det eller tjänar stora pengar så känns det inte värt att hamna där.

När flyttlasset då gick tillbaka till Sverige kom frågan från Hallsbergshåll, om att bli tränare i J18-laget.

– Jag hade haft hans grabb när jag tränade U15-laget. Så då hakade jag på J18 där. Sen flyttade jag till Karlstad och började plugga på universitetet. Då hörde jag av mig till olika klubbar.

Vem som nappade? Dennis Hall, då i Forshaga.

– Då fick jag vara videocoach med honom där. Jag fick mer och mer ansvar och till slut hamnade jag i båset, från att ha suttit på läktaren från början.

– Och ja, sen hoppade vi ju in här i kvalet upp till allsvenskan. Det gick av bara farten där kan man säga.

Dennis Hall och Richard Lindelöf har hängt ihop i tre säsonger nu.

För så var det ju. I slutet av säsongen 2020/2021 gick HHC på grund av olika anledningar kort på tränarsidan. Då fick Dennis Hall, klar som huvudtränare för kommande säsong, hoppa in redan då. Och så även Richard Lindelöf.

– Ja, jag fick ju möjlighet att hänga med Dennis hit och i år blev det ju ännu mer ansvar när vi bara är två stycken. Nu har jag ju haft hand om powerplay redan från start och så där.

– Jag tror inte att jag har hunnit tänka så mycket. Det har gått av bara farten som sagt. Men jag har väldigt mycket att tacka Dennis för, som nappade där i Forshaga.

Backsidan och powerplay är nu Richard Lindelöfs främsta fokusområden.

– Den enda gången jag själv har spelat powerplay var när jag stod framför mål för att jag var lite större än alla andra barn, säger han och skrattar.

– Men det var extremt kul att få sitta i sommar och bara nöta. Kolla på olika varianter, prata ihop mig med Dennis och så vidare. Sen när spelartruppen började fall på plats så handlade det om att försöka pussla ihop det.

Han fortsätter:

– Vad passar bäst för de här spelarna? Det var extremt lärorikt och det var skönt att ha sommaren på sig att kunna stirra in i den där skärmen i x-antal timmar.”Jag tror inte jag har hunnit tänka så mycket, det har gått av bara farten”, säger Richard Lindelöf om de senaste säsongerna.

Det blir mycket video?

– Ja, både Dennis och jag håller ju på väldigt mycket med video. Jag skulle inte kalla mig videocoach, som jag vet att det har rubricerats ibland, men det blir ju mer och mer åt videohållet överlag.

– Ibland blir det nästan så att man behöver lägga bort det och faktiskt inse att det är hockey man håller på med. Man måste låta spelarna få spela, även om video är oerhört nyttigt. Det är en stor del, men kanske framför allt för oss tränare.

Tredje säsongen med Dennis, hur funkar samarbetet mellan er?

– Det funkar jättebra, inget snack om det. Det har ju blivit något av en storebror- och lillebrorsroll. Jag tror jag hänger mer med honom än vad han gör med sin sambo, säger han och skrattar

– Sen är det klart att ingen relation är väl felfri, det ska det inte vara heller. Men jag tycker att vi kompletterar varandra på ett bra sätt.

Ibland kan jag tycka att det finns en lite vrickad bild av Hudik Hockey.

Richard Lindelöf får sedan blicka tillbaka på hur den här säsongen har sett ut så här långt.

– Det känns som en bergochdalbana. Sen är spelet en sak och resultatet en annan. Ibland kan jag tycka att det finns en lite vrickad bild av Hudik Hockey. Att vinner man inte alla matcher, då är det något som är fel.

– Vi har vunnit grundserien, kommit tvåa i allettan, men det skrivs ändå om att vi inte har uppnått det man förväntat sig. Sen har spelet inte alltid varit bra, absolut inte.

Han konstaterar sedan:

– Jag tycker att vi avslutar allettan, de två sista matcherna, på ett bra sätt mot två topplag. Jag tror inte heller att det vi har sett det bästa av Hudik Hockey än. Jag tror det finns mycket att ge framöver.

Dennis Hall och Richard Lindelöf under den så dramatiska sista omgången av kvalserien förra säsongen.

Vi kommer sedan in på perioden under grundserien där HHC visserligen gjorde massa mål framåt, men också läckte rejält bakåt.

– Spelet var inte alls bra där ett tag och vi tog ett snack med varje spelare.

Richard Lindelöf berättar att man fått jobba med gruppen på ett annat sätt den här säsongen jämfört med i fjol.

– Det är ju speciellt med ett år två. Vi behöll ju många spelare från förra säsongen och ser man det så… ja, vi upplevde ju något av ett trauma förra året. Det kan man väl lugnt säga.

– Så det har varit mycket mer jobb med gruppen vilket har varit extremt kul också. Jag har älskat att jobba med den här processen, men ibland har man velat slita av sig håret.

När det är lite upp och ner, hur jobbar man som tränare då?

– Det handlar mycket om att hitta vad som är problemet. Försöka lokalisera det och det är inte alltid det lättaste. Det är inte alltid vi eller spelarna sitter på svaret.

– Att ha tålamod och inte fokusera för mycket på resultat är oerhört viktigt. Det är ju en extremt resultatfokuserad bransch, men man får jobba tålmodigt för att försöka öka prestationen. Vad ska vi fokusera på och vad ska vi trycka på?

Segern mot Piteå i allettans sista omgång gjorde att HHC säkrade andraplatsen.

Hur viktigt var det att få med sig de två senaste matcherna inför fortsättningen?

– Så klart var det viktigt. Jag tycker känslan i gruppen var extremt bra de två sista matcherna. Alla jobbar stenhårt och följer spelidén. Det känns som att gruppen tar tag i det på ett annat sätt, vilket är en extremt skön känsla.

Richard Lindelöf får också kommentera det faktum att man ju tydligt spelat bättre mot ”de bättre lagen” under säsongen.

– Jag vet inte om det är ett styrkebesked eller inte att vinna mot bara bra motstånd?

– Jo, men jag tycker väl ändå det. På det sättet vi tar oss an Väsby och Piteå här på slutet till exempel. Då hade vi ju haft den där helgen i Stockholm veckan innan…

Det var hemskt. Ruggigt dåligt.

Vad hände där egentligen?

– Ja du… så som det såg ut mot Nyköping, så får det bara inte se ut. Oavsett vilket motstånd man möter. Det var hemskt. Ruggigt dåligt. Förlora matcher kan man göra, även om man heter Hudik Hockey. Däremot får man inte se ut eller förlora på det sättet.

– Det blev en liten genomgång i Nyköping innan vi drog vidare till Stockholm. Då blev det kanske att vi blev nervösa mot Hanviken och inte riktigt vågade spela vårt spel dagen efter.

”Så får det bara inte se ut”, säger Richard Lindelöf om bortamatchen mot Nyköping i slutet av allettan.

Men som vi varit inne på. HHC ryckte upp sig rejält och avslutade veckan efter allettan med två starka segrar. Och att det gått lite upp och ner är något som kan vara positivt att ha med sig framöver.

– Ja, jag tror det. Ser man på förra året så var det på ett sätt. Då vann vi väldigt mycket. Nu tror jag att det är ganska bra att ha fått gå igenom lite med gruppen. Det har varit lite frostnätter, vilket jag som sagt tror kan vara positivt för vår del när det väl börjar gälla.

– I allt det här har vi ju haft Eva Lambertsson nu i år också som har varit väldigt bra tycker jag. Vi har ett bra team helt enkelt, som har kunnat förbereda laget på ett bra sätt.

För HHC:s del inleds slutspelet med två hemmamatcher till helgen. Vilket lag man ska möta i bäst av fem matcher är ännu inte klart. Valet till semifinalerna genomförs på torsdag klockan 12.00 och det ser du live på ht.se.

– Jag och Dennis har ju suttit och tittat på olika typer av motstånd. Vi har kollat på Borås, Boden, Vimmerby… ja, i princip alla.

– Men oavsett motstånd tror jag att det kommer bli bra för oss. De här fyra lagen som gick direkt till semifinal tror jag verkligen kommer gynnas av det.

I stort, hur ser du på det som komma skall nu?

– Om jag ska killgissa lite så tror jag att något av lagen som har vilat kommer vinna kvalserien, om man ser så långt fram redan nu. Det är till exempel många av toppspelarna i andra lag som redan har spelat väldigt många minuter.

Richard Lindelöf.

Lindelöf benämner också HHC:s egna chanser som goda.

– Först och främst för att ta oss förbi en semi, även om det kommer bli tufft oavsett vilka vi möter. Om vi skulle ta oss till en kvalserie så tror jag likadant där, att vi har goda chanser.

Skönt att börja med två hemmamatcher?

– Det är underbart. Men på samma sätt som publiken har krav på oss så hoppas jag att det blir ett ordentligt tryck i Holmen Center nu. Att det jublas ännu lite mer och att vår publik hörs ännu mer.

För Richard Lindelöf är det nu så klart fullt fokus på avslutningen av den här säsongen. Men därefter står det redan klart att det inte blir någon fortsättning i HHC.

– Ja, på grund av personliga skäl. För att man ska kunna göra ett bra jobb så tror jag att människan måste må bra också. Jag har familjesituationer som är lite speciella som gör att jag vill flytta hem.

– Hade det här stället funnits närmare hemma så hade jag aldrig tackat nej till att förlänga. Det är, tyvärr, bara av personliga skäl.

Efter den här säsongen kommer Richard Lindelöf att lämna HHC, precis som huvudtränaren Dennis Hall.

Hur ser hockeyframtiden ut?

– Det kommer definitivt bli mer hockey. Jag känner nu att det är det här jag vill göra. Jag har varit i kontakt med en annan klubb, men ingenting är klart.

Han avslutar sedan:

– Sen är det som sagt så att nu när vi går in i slutspelsbubblan så finns det ingenting annat. Då lägger jag allt på is, då vill jag inte ha någonting annat som stör. Nu är det bara Hudik Hockey som gäller.