Jag läste en artikel i Aftonbladet och blev väldigt berörd av bilderna.
Jag har sammanfattat texten nedan.
Tjejerna på bilderna har ställt upp med fara för sina liv,
om talibanerna skulle komma på vilka de är.
Kortfattat heter bildserien ”Det är svårt att idrotta när man bär burka”.
Det finns fler bilder.

Text från Aftonbladet, avkortad: Att vara flicka/kvinna i Afghanistan har aldrig varit enkelt. En tjej berättar att hon brukade spela fotboll på gatan med sina bröder. Grannarna varnade då för att hon kunde ramla och förlora oskulden om hon utövade någon sport. Man trodde att kroppen fungerade så. Därför fick tjejer inte cykla heller.

2007 lättade det lite för kvinnor/tjejer i Afghanistan och ett par pionjärer drog ihop Afghanistans första damlandslag i fotboll. Kvinnor kunde börja idrotta och gå i skolan. Läsa på universitet. Den fysiska aktiviteten Afganska kvinnor i dag får utöva för Talibanerna är ”lättare promenader”.

När talibanerna 2021 tog över efter att USA dragit tillbaka sina trupper, förvärrades situationen återigen för kvinnorna, alla skolor för flickor över årskurs sex stängdes. Manliga läkare förbjöds att undersöka kvinnor, vilket i kombination med att det inte utbildas kvinnliga läkare medför att hälften av befolkningen inte längre kan förvänta sig adekvat vård.

Ett nätverk av tidigare afghanska medborgare började då att försöka få ut dam- och flickidrottare ur landet. De gemensamma ansträngningarna ledde hösten 2021 till att det afghanska damlandslaget flögs till Australien medan flicklandslaget i två omgångar togs till Portugal. Man försöker blåsa nytt liv i det fotbollslandslag som blossade upp och försvann, det stolta gäng som hade planerat att kvala till asiatiska mästerskapen i fjol.

—–

Så kan livet vara för en del. Jag upphör aldrig att förvånas över att en del, särskilt män, så väldigt gärna vill bestämma över andra människor, särskilt om det är tjejer. Vill man som Afgansk tjej spela fotboll måste man flytta/fly till exempelvis Portugal. Religion och oskuldsmyten ställer till över hela världen.