Nu har jag löst fråga om varför Niklas och pappa Gunnar är Brynäsare! Det har visat sig vara hemmaplan för oss Höglundare! Vi kommer nämligen från Gävle. Kolla här:

  1. Hugo Worrings Höglund (men han är ju inte Brynäsare, hoppas jag)
  2. Niklas Höglund
  3. Gunnar Höglund
  4. Elov Höglund
  5. Johanna Höglund (Dahlström)
  6. Jonas Jonsson Dahlström
  7. Lisa Dahlström (Jonasdotter)
  8. Stina Olsson (Olsdotter)
  9. Maria Persdotter
  10. Per Håkansson
  11. Håkan Jonsson (Sylvius Silvius)
  12. Jon Olofsson Silvius
  13. Olaus Johannis Gestricius – Detta är den första kyrkoherden
  14. Johannes Johannis Gestricius

    Olaus Johannis Gestricus kom från Gävle. Han föddes 1558 och dog cirka 1626. Anledningen till att han kom till Karlskoga var att han liksom sin far och farfar var kyrkoherde och han blev Karlskogas första kyrkoherde. Kyrkan började byggas 1586, (i alla fall sakristian är från 1586). Sonen Jöns blev bonde i Rosensjö. Årtalen när Olaus levde är på ett ungefär.
Du i denna bilden = Hugo

Jag har ett par gånger gjort detta släktträdet och kommit fram till samma slutsats. Vi är på farfars mammas sida i 11 led släkt med Karlskogas första Kyrkoherde. Känn på den😏

Olaus Johannis Gestricius, även kallad Herr Olof, född i Gävle, död 1626 i Karlskoga, var Karlskoga församlings första kyrkoherde.

Johannis Gestricius var son till kyrkoherden Johannes Johannis Gestricius och Margareta Larsdotter. Han utnämndes till kyrkoherde 1 juli 1586 i samband med att hertig Karl gav bygdens befolkning tillåtelse att bilda en egen församling.

Hans dotter Margareta Sylvia gifte sig med Jacobus Jonæ som var den nästkommande kyrkoherden i Karlskoga församling

Inte nog med att han var Karlskogas förste Kyrkoherde hans far och farfar var präster, kyrkoherdar. Andra släktingar som bröder och svågrar var också kyrkans män.

Det komplicerade namnet betyder egentligen bara Olof Johansson från Gästrikland.

Något om Församlingen
Karlskoga församling är en församling i Östra Värmlands kontrakt i Karlstads stift. Församlingen omfattar hela Karlskoga kommun i Örebro län (Värmland). Församlingen utgör ett eget pastorat.

Församlingen bildades 1583 genom en utbrytning ur Knista församling och hade till 1589 namnet Möckelsbodars församling. 1630 utbröts Bjurtjärns församling, 1753 Karlsdals församling, som införlivades igen 17 mars 1922. 1883 utbröts Degerfors församling.

Församlingen var till 1 juli 1586 annexförsamling i pastoratet Knista, Hidinge och Karlskoga, därefter till 1594 annexförsamling i pastoratet Ölme, Varnum och Karlskoga, för att därefter till 1630 utgöra ett eget pastorat. Från 1630 till 1869 moderförsamling i pastoratet Karlskoga och Bjurtjärn som från 1753 även omfattade Karlsdals församling. Från 1869 till 17 mars 1922 moderförsamling i pastoratet Karlskoga och Karlsdal som från 1883 även omfattade Degerfors församling, därefter till 1 maj 1926 moderförsamling i pastoratet Karlskoga och Degerfors. Från 1 maj 1926 utgör församlingen ett eget pastorat.

Kyrkoherdar i Karlskoga