Lördagkväll när Marcus var och hälsade på skulle vi ha lite festmat. Det blev coeur de filet provencale då Morfar hade hittat en fin bit oxfilé till hyfsat pris på Kronhallen. Biten var aningen konstig i formen och rätt så ljus. Så fanns det ett konstigt rosa drag i köttbiten, inte ”kött rosa”, utan mer ”Matilda-sexår-rosa”! Vi funderade men det var inget fel på smaken. Men vi tog en del kort som vi såsmåningom bifogade i ett mejl till Mikael Norling på Kronhallen. Det visade sig att det inte var oxfilé utan något som kallas Suggfilé. Mikael blev förbannad på leveranteröen som leveretar fläskfilé och tagit betalt för Oxfilé och gav Pelle en kompensation som räckte till bl a en hink svenska kräftor. Synd för grossisten som inte får leverera till ICA mer, not. Kronhallen ska fortsätta kolla vad det är för ämne som har sprutats in i filén. Får se om vi får reda på det så småningom men just nu mår vi rätt så bra i alla fall.

Kronhallen har lovat mera kompensation, en riktig oxfilé smiley

Saxat ur en tidning:

”Suggfilé blev krögarfilé

Kärt barn har många namn brukar man säga. Sofilé, eller suggfilé, används ibland slarvigt i krogbranschen och blir fläskfilé eller kalvfilé. Sofilén är relativt billig, har en mörkare färg än fläskfilé naturligtvis eftersom det är från en äldre gris. Lite nötköttsfärgad kan man säga. Inget fel på produkten som sådant. Rätt vara ska saluföras vid rätt namn och inget annat. En butik i Nyköping annonserar sofilé som krögarfilé för 99 kr? ”