Husse åkte till Bergslagscenter för att köpa ny kattmynta till den lille hustyrannen. Då husse inte var säker (och hustyrrannen var hemma) valde han att fråga personalen som gick bland blommorna och vattnade: – ”Näää, har inte en aning om vad det är smiley” fick Pelle till svar. Fortbildningskurs snarast tack!

Här nedan kan ni läsa om varför katter är tokiga i kattmynta (Nepeta cataria)

Enligt zoologen Desmond Morris är katter narkomaner. Kattmynta innehåller en olja – hepatalakton – en omättad lakton, som hos vissa katter fungerar som marijuana gör på vissa människor.

Genom att inandas doften av kattmynta – Nepeta cataria – får katten en ”tiominuterstripp” i fullständig extas. Även reserverade kattpersonligheter kan hamna i rent upplösningstillstånd, när de utsätts för myntans kemiska förening men kattmyntan orsakar inga bestående skador, dock kan katten bli tillvand om den utsätts för ofta. Tilläggas bör, att kattmyntan vanligen används färsk eller torkad i kattleksaker.

Samma reaktion hos katten kan uppnås med inandandet av Valeriana officinalis-droppar, som i små doser framkallar excitation men verkar förlamande i stora doser. Ett fullständigt mysterium är, att om katten slickar i sig kattmynta eller valeriana fungerar växterna som lugnande medel. Hur de kan vara ”uppåtjack” på utsidan och ”nedåtjack” på insidan är fullständigt förnuftsvidrigt.

Alla kattdjur, även lejon, reagerar på samma sätt men alla individer reagerar inte. Cirka 50 % av våra tamkatter, honor såväl som hanar och kastrater reagerar positivt på dessa dofter.