Totalt 22 spelare från fyra länder är de enda medlemmarna i hockeyns exklusiva Triple Gold Club. En av dem är Färjestads Håkan Loob som hyllades vid en ceremoni i Vancouver. De 22 spelarna blev i går officiellt medlemmar i guldklubben. Alla har vunnit Stanley Cup-bucklan och innehar minst ett OS- och ett VM-guld.

Nio svenskar har vunnit alla tre mästerskapen. Håkan Loob, Tomas Jonsson och Mats Näslund fullbordade trippeln redan när Sverige vann OS-guld i Lillehammer 1994. De senaste spelarna att bli medlemmar är Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall och Mikael Samuelsson som fullbordade sina tripplar när Detroit vann Stanley Cup 2008.

Men värstingen av svenskarna är Peter Forsberg som sticker ut mest, han har nämligen tagit samtliga tre titlar två gånger, något bara tre spelare tidigare mäktat med; ryssarna Igor Larionov och Viacheslav Fetisov är de två tidigare.

Komplett lista över spelarna:

Kanada: Rob Blake, Scott Niedermayer, Chris Pronger, Joe Sakic, Brendan Shanahan

Ryssland: Vyacheslav Fetisov, Alexei Gusarov, Valeri Kamensky, Igor Larionov, Vladimir Malakhov, Alexander Mogilny

Sverige: Peter Forsberg, Tomas Jonsson, Niklas Kronwall, Nicklas Lidström, Håkan Loob, Fredrik Modin, Mats Näslund, Mikael Samuelsson, Henrik Zetterberg

Tjeckien: Jaromir Jagr, Jiri Slegr

Jörgen Jönsson spelade ju bara en säsong i NHL och hann aldrig vinna NHL. Dock är han rätt ensam om att ha vunnit Elitserien (dvs inhemska-ligan motsvarande NHL i Canada/USA) och VM-guld och OS-guld – samma år!