Karlskoga äger svensk hockey

Bofors är största skrällen i svensk hockey den här säsongen.

Kvällens bortaseger mot Västerås (5-2) gör att värmlänningarna (som de vill kallas, även om Karlskoga ligger i Örebro län) toppar allsvenskan i hockey.

Det är dags att sluta betrakta Bofors som en skräll längre (jag spikade för övrigt en tvåa hos Svenska Spel till bjudoddset 3,30 borta mot Västerås).

Det oddset visar att få riktigt tror på Bofors ännu, att det är en tillfällig formtopp som gör att de faktiskt leder Allsvenskan.

Nu är det dags att ta Bofors på allvar.

Ett lag som byggts med smarta värvningar av spelare under utveckling och jag måste säga att Bobcats – som de kallas – scouting varit hundraprocentig.

Jacob Blomqvist, 23, toppar poängligan i allsvenskan numera och är årets fynd i svensk hockey. Jag förstår inte hur Brynäs – i akut behov av målskyttar – kunde missa honom. Blomqvist är fostrad i Brynäs och i fjol gjorde han 68 poäng på 41 matcher i division I-laget Valbo (30+38) och frågan är om någon brynäsledare var där och tittade. Blomqvist hamnade i alla fall i Bofors och där stavas det succé.

Samma sak med Malmö som släppte iväg JVM-spelaren Patrik Lundh till Bofors där han gör braksuccé just nu och var med och petade ner just Malmö till en andraplats i allsvenskan i kväll.

Eller varför säga Bofors.

Säg Karlskoga.

Det är ju där det allsvenska laget spelar, även om det inte finns något område i stan som heter Bofors. Namnet är hämtat från stadens största arbetsgivare – vapentillverkaren Bofors.

Men jag kom att tänka på Karlskogas inflytande just nu.

Det är enormt.

Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson är född och uppväxt i Karlskoga och bor fortfarande kvar.

Christian Berglund, med moderklubb Karlskoga HC, är trea i poängligan i schweiziska ligan trots att han spelar i ett av de sämre lagen.

Och omskolade backen Fredrik Eriksson i Malmö ligger på en topplacering i allsvenska poängligan och har varit Mifs kanske bästa spelare så här långt.

Fredrik som har Karlskoga som hemmabas och är kusin med tidigare nämnde Berglund.

Det här är en stad med en enorm hockeykultur och ett genuint hockeyintresse hos samtliga medborgare. Det fanns en tid då Bofors fans brände Sportbladet rosa tidning på bål, då vi påstått att Karlskoga saknade hockeykultur.

Det visar fansens hängivenhet. Efter den artikeln var det till och med kampanjer i skolorna i Karlskoga, att Sportbladet skulle mailbombas med protester.

Nej, det var i n t e jag som skrev artikeln som ledde till att hela Karlskoga blev rosenrasande.

Jag har själv alltid haft en svaghet för dessa svenska hockeyfästen som kämpar i det tysta, med små ekonomiska medel och ett genuint hockeyintresse. Det kan vara Tingsryd, Troja-Ljungby, Karlskrona eller lilla Tibro i Västergötland.

Sverige har faktiskt en lika genuin hockeykultur som Kanada med alla våra småorter, uppspolade isar, entusiaster och ideellt arbetande människor utan vilka hockeyn inte skulle se ut som den gör idag.

Därför glädjer det mig oerhört att Bofors leder allsvenskan, även om det skett med visst bistånd från min hemmaö Lidingö utanför Stockholm, som knappast förknippas med någon hockeykultur.

Men den finns här också, för dem som inte visste det tidigare.

Annars vann AIK programenligt hemma mot Oskarshamn (6-3) och Mora krossade Almtuna hemma med 7-3.

Mora växte säkert en decimeter efter den förkrossande segern mot Leksand senast (4-1). Jag var oerhört imponerade av Mora. Byggt på samma sätt som Bofors och med en rutinerad tränare i Harald Lückner.